krampen in de benen

Wat te doen bij een beenkramp? Ongeveer 40 procent van de Duitsers heeft herhaaldelijk last van pijnlijke kuitkrampen. Meestal worden sporters, veel vrouwen, zwangere vrouwen en senioren getroffen. In veel gevallen doen zich 's nachts krampen in de benen voor, waardoor de slaap wordt verstoord.

Hoe komt het met kalfskramp?

Elke spier bestaat uit talloze spiervezels die verbonden zijn met fijne zenuwen. Via deze zenuwen sturen de hersenen een stimulus tijdens een spierbeweging, die de spiervezels stimuleert om samen te trekken. Het komt tot de gewenste spierspanning. Normaal gesproken treedt dan een relaxatiefase op. Maar wanneer een onwillekeurige zenuwstimulus optreedt, kan de spier zich niet ontspannen - hij vernauwt zich.

Veelvoorkomende oorzaken van kuitkrampen in één oogopslag

De oorzaken van kalfskrampen zijn meestal ongevaarlijk, maar soms kunnen krampen in de benen een ernstige aandoening aangeven. Veelvoorkomende oorzaken van kalfskrampen zijn onder andere:

 • Stoornissen in de elektrolytenbalans zoals magnesiumtekort
 • Overwerk op het werk en tijdens de sport
 • vermoeidheid
 • Gebruik op lange termijn van bepaalde medicijnen
 • Bloedsomloopstoornissen in de benen
 • Zenuwaandoeningen in de spiervezels
 • Artrose in het kniegewricht

Storingen in de elektrolytbalans als oorzaak

Van een verstoring van de elektrolytbalans worden atleten bijzonder vaak getroffen. Je verliest veel vocht en veel mineralen door te zweten tijdens het sporten. Als de minerale opslag niet wordt bijgevuld na de training, kan dit leiden tot een gebrek aan mineralen. Het zijn alleen de mineralen voor de controle van spiervezels van groot belang. Omdat als mineralen zoals magnesium of kalium ontbreken, het spannen en ontspannen van de spieren niet langer soepel werkt.

Naast zweten tijdens het sporten, kan een verstoring van de elektrolytenbalans ook worden veroorzaakt door onvoldoende vloeistofinname, hoog vloeistofverlies door diarree of braken en nieraandoeningen. Ook kunnen bepaalde medicijnen zoals laxeermiddelen een oorzaak zijn van beenkrampen die zich 's nachts voordoen.

Een verstoring van de elektrolytenbalans kan ook kalfskrampen veroorzaken tijdens de zwangerschap en op hoge leeftijd. Vooral ouderen eten vaak niet goed genoeg en nemen te weinig vocht op. Bovendien neemt de zenuwfunctie af op oudere leeftijd, wat de vorming van kalfskrampen bevordert.

Omdat hormonale schommelingen ook van invloed kunnen zijn op de elektrolytenbalans, kunnen kalfskrampen vaker voorkomen tijdens de zwangerschap. Om dit te voorkomen, moet het lichaam voldoende magnesium krijgen, vooral in de tweede helft van de zwangerschap.

Zenuwbeschadiging als oorzaak van kuitkrampen

Iedereen die lijdt aan kuitkrampen, ondanks het gebruik van magnesium en andere mineralen, moet medische hulp inroepen, omdat zenuwbeschadiging een oorzaak van kuitkrampen kan zijn. Schade aan de zenuwen kan voornamelijk worden veroorzaakt door stofwisselingsziekten zoals diabetes. Bovendien kunnen de zenuwen ook worden beschadigd door alcoholmisbruik of nierstoornissen.

Afhankelijk van wat voor soort ziekte aanwezig is, kunnen de zenuwen in het centrale zenuwstelsel of in de periferie worden beschadigd. Dientengevolge kunnen de stimuli niet langer correct worden doorgegeven aan de musculatuur en kan een buitensporige reactie van de musculatuur optreden. Daarnaast kan het ook gebeuren dat bepaalde motorische processen niet meer kunnen plaatsvinden.

Spierziekten als oorzaak van kuitkrampen

In zeldzame gevallen kan een spieraandoening de oorzaak zijn van kalfskrampen. Zulke ziekten worden samengevat onder de verzamelnaam myotonia en worden gekenmerkt door een pathologisch verlengde spierspanning. Dit veroorzaakt de kuitkramp.

De oorzaak van de langdurige spierspanning ligt in de ionenkanalen van de spieren. Hier worden de zenuwstimuli verkeerd opgenomen of verkeerd verzonden. Vaak zijn deze aandoeningen erfelijk.

Krampen in de benen: wat te doen?

 • Als zich een kramp in de benen voordoet, bedek dan de tenen van de voet en trek met al uw kracht naar het scheenbeen toe. Als de spasme begint te zitten of liggen, moet u opstaan ​​en rondlopen. Stoot stevig op de grond of met de voetzool tegen de muur. Met een massage van de kuit en een warme douche kunt u de kuitspier weer ontspannen.
 • Omdat kuitkrampen de oorzaak kunnen zijn van verschillende ziekten, moet u de oorzaak laten ophelderen door de arts.
 • Voor aandoeningen van de bloedsomloop helpen ginkgo en knoflookpreparaten.
 • Magnesiumtabletten van de apotheek helpen bij een bestaande magnesiumtekort.
 • Voed jezelf met magnesiumrijke volle granen en veel fruit en groenten.
 • Vermijd alcohol en nicotine.
 • Voor beenkrampen helpt ook bij regelmatige voetoefeningen.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter