Luktsensing och smak - ett oumbärligt par på ömsesidighet

Lukter följer med människor, ännu mer än smak, under en livstid. Lukt ger inte bara information, de påverkar också känslor. Trevliga och obehagliga dofter och smak varnar människor, utlöser välbefinnande eller förmedlar njutning. Varje år lider cirka 50 000 personer i Tyskland av störningar av luktsinne och smak - som bihåleinflammation eller Parkinsons sjukdom. Även en enkel förkylning kan väsentligt påverka känslan.

Samspelet mellan lukt och smak

Doften av nymalt kaffe, färskt bröd, brödrullar eller kakor på julen väcker känslor och minnen i varje person och "gör ditt munvatten". Men med din tunga smakar mat och dryck intetsägande, och maten är inte kul om du inte kan lukta den. Smak och lukt måste samverka så att en harmonisk hel kommer ut ur den.

Hur de sensoriska cellerna fungerar med lukt och provsmakning

Luktsansen och smaken är kemiska sinnen: Det är de osynliga molekylerna av utgångsmaterialen som når luktslimhinnan via munnen och näsan. Saltig eller söt, sur eller bitter - endast dessa fyra smaker känner igen tungan med hjälp av sina smaklökar. Det finns speciella cellnät, så kallade receptorer, som överför den upplevda smaken till hjärnan.

Med näsan kan man emellertid skilja tusentals dofter. De olfaktoriska cellerna, även kallade "olfaktoriska sensoriska celler", aktiveras av lukt. Nästan alla dessa nervceller ligger i ett litet område i näshålets tak, det olfaktiva epitelet. Här är miljontals olfaktoriska celler. Därifrån sänds signalerna via den olfaktoriska nerven direkt till hjärnan.

En viktig roll i samspelet mellan lukt och smak spelar trigeminusnerven, den sensoriska nerven: Denna kranialnerv som delas upp i tre grenar som sträcker sig till ögat, övre och nedre käften, förmedlar känslor som förbränning av chili eller kylningseffekten av menthol.

Sjukdomar och diagnos

"Hyposmi" -medicin kallar en sjukdom där luktningsförmågan har förlorats delvis. "Anosmia" är den tekniska termen för fullständig förstöring av luktsinne. En vanlig orsak till en tillfällig förlust av lukt och smak är i de flesta fall en förkylning. Här är det svullnad i nässlemhinnan, vilket leder till försämring av luktsinnehållet.

Influensavirusen koloniserar också slemhinnorna och kan tillfälligt störa epitelet av den olfaktiva slemhinnan. Likaså påverkar näspolyper luktens känsla. De sensoriska perceptionerna återvänder efter att sjukdomen sjunker.

För att ta reda på orsaken till sjukdomen undersöker läkaren näsan, näs slemhinnan och nasofarynxen. Sedan kontrollerar han separat på båda sidor av luktsinne och gör det också ett smakprov. En undersökning av näsan och en allergitest är också nödvändig för att utesluta allergi. Vid behov undersöks paranasala bihålor med hjälp av röntgenbilder eller beräknad tomografi.

Olfaktoriska störningar hos Alzheimers och Parkinsons

Om det inte är kallt, kommer läkaren att kontrollera om det finns centrala olfaktoriska störningar i hjärnan, till exempel diabetes, högt blodtryck, undernäring eller undernäring. Även vissa mediciner kan störa lukt och smak. Forskning har visat att omkring 80 procent av alla Parkinsons och Alzheimers patienter uppträder olfaktoriska störningar i ett tidigt skede. Orsakerna till luktstörningarna i båda sjukdomarna är inte störda luktorösa sensoriska celler, utan direkt i hjärnan.

Från omkring 65 års ålder minskar förmågan att regenerera olfaktoriska celler. Uppfattningen av smak bildas också, om inte så stark, tillbaka. Därför krydda många äldre människor maten för mycket och föredrar desserter. Från 80 års ålder drabbas 80 procent av befolkningen av störningar av lukt och smak. För rökare och personer som till exempel arbetar mycket med stark luktande kemikalier i sina jobb är luktsansen begränsad.

Dela med vänner

Lämna din kommentar