Bröstreducering (bröstreduktion)

Bröstreducering (bröstreduktion) kan hjälpa kvinnor med för stor byst för att öka sitt personliga välbefinnande och lindra fysiskt obehag. För stora bröst kan leda till spänning, hållning och ryggsmärta, men representerar också en psykologisk börda. Vi kommer att informera dig om förfarandet samt eventuella risker för bröstkirurgi och svara på de viktigaste frågorna om kostnaden och ersättning för kostnader för bröstreducering.

Bröstreducering utan kirurgi

Om bröst är för stora för kvinnor kan det leda till hälsoproblem: Ryggsmärta och spänning som orsakas av bröstets vikt är särskilt vanliga. Dessutom kan det orsaka smärta på grund av bristande bröstband och infektioner i bröstvikt. Vissa kvinnor är också begränsade i sin rörelsefrihet och har problem med idrott. Förutom fysiska bröst men kan också orsaka psykiska problem.

Om sådana hälsokluster föreligger är det lämpligt att tänka på bröstreducering. Men innan man beslutar om en OP, bör alternativ också beaktas. Det kan till exempel försökas minska andelen fettvävnad i bröstet genom att träna eller gå ner i vikt. Ofta hänvisar sjukförsäkringsbolagen även till sådana alternativa behandlingar. Men fysioterapi, manuell terapi och viktminskning är inte alltid effektiv - då är bröstreducering den sista utväg för många kvinnor.

Bröstreducering och bröstlyft

Ett kirurgiskt ingrepp som en bröstreducering bör väl beaktas - så före varje operation, en detaljerad konversation med den behandlande läkaren. Det är viktigt att välja dessa noggrant eftersom resultatet av bröstreduceringen i stor utsträckning beror på kirurgens skicklighet. I konversationen kan patienten beskriva hennes förväntningar på förfarandet och det diskuteras huruvida och i vilken utsträckning en bröstreduktion är möjlig och meningsfull. Läkaren kommer också att förklara hur brösten kommer att se efter operationen.

Bröstreducering utförs ofta med bröstreducering samtidigt som större mängder vävnad avlägsnas och huden måste stramas därefter. Bröstlyften hindrar bröst från att sakta efter operationen och ger bröstet en fast form.

Utgången av en bröstreducering

En bröstreducering utförs under generell anestesi. I regel tar proceduren ungefär två till tre timmar. Under operationen avlägsnas överflödigt fett och körtelvävnad från bröstet, vilket minskar bröstvolymen. Dessutom tar plastikkirurgen bort överflödig hud och förflyttar nippeln ytterligare uppåt. Ofta innehåller nipplarna en mindre diameter anpassad till bröstets form.

Vid bröstreduktion finns olika kirurgiska tekniker, vilka endast skiljer sig åt i skuren (T-L, I och O-metoden). Gemensamt för alla metoder är att tillgången kring isola runt gjort. Från detta start sänks ofta vertikalt ner. Beroende på kirurgisk teknik varierar storleken och synligheten hos ären. Genom att använda självslutande sutur kan dock ett gott resultat normalt uppnås på lång sikt. Efter proceduren ska patienten stanna på sjukhus i cirka två dagar för observation.

Efter bröstreduceringen

Om bröstreduktionen har gått enligt plan ser brösten sig mindre efter operationen och vanligtvis fastare. Den nya bröstformen kan dock endast slutligen bedömas efter några veckor, eftersom brösten fortfarande är relativt höga direkt efter proceduren. En kvinna som genomgår bröstreducering bör dock också vara medveten om att tillståndet som orsakas av bröstreduktion endast kommer att vara länge. Under åren kommer ett drivat bröst att förändras på grund av ålder.

För att förhindra för mycket svullnad av brösten efter bröstreducering ges patienten vanligtvis ett speciellt bandage i form av en bh. Den resulterande sårvätskan dräneras av via små dräneringar, vilket förhindrar större blåmärken. Suturerna kan dras ungefär två till tre veckor efter operationen. Därefter rekommenderas det att regelbundet ta hand om ärr så att snittpunkterna läker bättre. Som regel är de synliga i minst ett år.

Så att läkningsprocessen inte äventyras, får inget vatten nå de opererade platserna i minst 48 timmar efter operationen. Hur länge exakt såren inte kommer i kontakt med vatten ska alltid diskuteras med din läkare. Efter operationen är det lämpligt att avstå från motion i ungefär sex veckor. Så länge en specialbh eller en bra passande bh ska bäras både under dagen och på natten.

Dela med vänner

Lämna din kommentar