Allergie en zwangerschap - therapie

Hyposensitisatie kan in bepaalde gevallen doorgaan

De enige oorzakelijke therapie voor allergische ziekten wordt momenteel Specifieke immunotherapie (SIT) genoemd, ook bekend als hyposensibilisatie of allergievaccinatie. Voor een SIT wordt de stof waaraan de patiënt allergisch is (het allergeen) regelmatig in de patiënt geïnjecteerd in toenemende doses tot een maximale dosis onder de huid. Als gevolg hiervan raakt het immuunsysteem gewend aan het allergeen en reageert het niet langer met een pathologische afweerreactie.

Hyposensibilisatie: start niet tijdens de zwangerschap

Volgens de richtlijnen van de gespecialiseerde genootschappen kan een reeds lopende SIT, die tot nu toe de patiënt het best in de maximale dosis heeft verdragen, worden voortgezet na het begin van de zwangerschap. In elk geval moet een zeer zorgvuldige beoordeling van de baten-risicoverhouding worden uitgevoerd. In het bijzonder in de aanwezigheid van een vitale indicatie, in het bijzonder in het geval van een ernstige allergie voor gif van insecten, is een voortzetting van SIT aan te bevelen om een ​​anafylactische reactie na een insectenbeet te voorkomen.

Zwangere vrouwen daarentegen mogen niet opnieuw worden gestart met een SIT. Achtergrond: In zeer zeldzame gevallen kan een allergische shockreactie optreden. Dit kan tijdens de zwangerschap nog veel erger worden behandeld - moeder en kind lopen dan risico.

Hormonen maken je neus strak

Veranderingen in hormoonbalans tijdens de zwangerschap kunnen allergische rhinitis verhogen. Ze laten de bloedvaten van het neusslijmvlies uitzetten en het slijmvlies wordt opgezwollen. Eén op de vijf vrouwen lijdt aan een verstopte neus tijdens de zwangerschap, vooral aan het begin van het tweede trimester van de zwangerschap. Allergie-patiënten lijken iets vaker te worden getroffen. Zoutoplossing als neusspray of de voedende substantie dexpanthenol zorgt voor verlichting. Zorg daarnaast voor veel frisse lucht, sport en slaap met een licht verhoogd bovenlichaam.

In ernstige gevallen kunnen decongestivum-neusdruppels gedurende een korte tijd worden toegediend - bij voorkeur afwisselend alleen aan één kant en in de laagst mogelijke concentratie. Cortison-bevattende neussprays zijn een andere therapie-optie.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter