Akut mave

En aktukes abdomen er mærkbar ved pludselige, svære mavesmerter. Årsagen kan være helt anderledes. Samlet set indikerer de forskellige symptomer og patientens generelle tilstand en nødsituation, hvor der skal træffes foranstaltninger. En diagnose kan ofte kun foretages foreløbigt på grund af den manglende tid.

Årsager til en akut mave

Mange sygdomme kan være årsag til en akut mave:

 • Inflammation af forskellige organer: pancreas (pancreatitis), galdeblære (cholecystitis), cecum (appendicitis), tyktarm (diverticulitis) og mave (gastritis)
 • Gennembrud (perforering) af sår (mave, tarm) eller af betændte organer som galde eller cecum
 • Lukning af hule organer: tarm (ileus), galdeveje eller galdeblære ved sten
 • Entrapment af tarmsløjfer
 • Okklusion eller ruptur af blodkar (mesenterisk infarkt, aortaaneurisme)
 • Skader på organer med efterfølgende blødning
 • gynækologiske sygdomme: betændelse i livmoderen eller æggestokkene, graviditet i mavesækken
 • forgiftning

En akut mave kan også simuleres af sygdomme, som ligger uden for underlivet: hjerteanfald, lungeemboli, rygsmerter, urologiske sygdomme som nyresten og urinretention.

Funktioner, diagnostik og historie

En akut mave skal anerkendes så tidligt som muligt, da det hurtigt kan føre til en livstruende forringelse. I medicinsk historie og fysisk undersøgelse er smerten sædvanligvis i forgrunden: Dette kan diffunde hele mavefangst, men også være tydeligt lokaliseret. Dette tillader derefter konklusioner om det berørte organ: smerte i højre øvre underliv vil for eksempel svare til galden.

For eksaminator af stor betydning er den følge af palpation af underlivets forsvarsspænding. Det kan kun være meget diskret, men vises også som en skør mave og taler for en betændelse i peritoneum (peritonitis). Med stetoskopet kan du vurdere lidelser i afføring og drage konklusioner om årsagen. Humming og cooing antyder øget fluiditet, lydende lyde og drypper for tæthed eller okklusion (ileus). "Dødsstilhed" for udmattelse eller lammelse af tarmen (paralytisk ileus).

Almindelige sammenfaldende symptomer

Kvalme og opkast er almindelige samtidige symptomer i form af reflekspine, for eksempel kolik (galde, nyre), betændelse (appendicitis) eller ileus. I sidstnævnte tilfælde kan øget lammelse af tarmen også føre til overløb. Opkastningen giver oplysninger om lokalisering af okklusion (galde, tyndindhold, fæces).

Fælles ledsagende symptomer er også afføring og vindadfærd.

Undersøgelser i en akut mave

Andre, almindeligt anvendte værktøjer er:

 • laboratorium
 • Ultralyd af maven
 • Røntgen i maven og thoraxen
 • beregnet
 • endoskopi

Sværhedsgraden, kombinationen og rækkefølgen af ​​forekomsten af ​​symptomerne gør det muligt at indsnævre årsagen til akut mave og foretage diagnosen.

komplikationer

Komplikationer er afhængige af den underliggende tilstand. Inflammation af organer fører til døden af ​​væv, efter sekretion akkumulering også til et gennembrud (perforering) og spredning af bakterier i bukhulen med efterfølgende peritonitis. Hvis infektionen spredes ukontrolleret i kroppen, kaldes det en sepsis, som kan være livstruende.

Indfangning af tarmsløjfer såvel som okklusion af blodkar forhindrer blod og dermed oxygenforsyning af tilsvarende vævskvarterer, således at de dør. Den blødning, der er forbundet med skade eller et revet fartøj, kan være fatalt med et volumetabschok for patienten.

Behandling af en akut mave

Det foregår afhængigt af sygdommens sværhedsgrad. Hvis der er peritonitis med dårlig generel tilstand med eller uden tegn på ustabil cirkulation (faldende blodtryk, hurtig puls), skal maven åbnes inden for meget kort tid, og årsagen skal søges og behandles i overensstemmelse hermed. Hvis omsætningen er stabil, ændres smerten, og peritoneumets inddragelse er lav, en mere præcis afklaring af årsagen til symptomerne kan først laves.

For nogle diagnoser er konservativ behandling også mulig, for eksempel pancreatitis, diverticulitis, cholecystitis. Patienten forbliver ædru, indtil den kirurgiske indikation er udelukket. Han / hun modtager venøs adgang via væskeskiftet, og medicin kan injiceres.

Forebyggende foranstaltninger

Den underliggende sygdom i den akutte mave bestemmer de respektive forebyggende foranstaltninger. For mange er der imidlertid ingen kendt.

Del med venner

Forlad din kommentar