Abdomen acut

Un abdomen actual este observat de durerea abdominală bruscă și severă. Cauza poate fi complet diferită. În ansamblu, diferitele simptome și starea generală a pacienților indică o situație de urgență în care trebuie luate măsuri. Un diagnostic poate fi adesea provizoriu numai din cauza lipsei de timp.

Cauzele unui abdomen acut

Multe boli pot fi cauza unui abdomen acut:

 • Inflamația diferitelor organe: pancreas (pancreatită), vezică biliară (colecistită), cecum (apendicită), intestin gros (diverticulită) și stomac (gastrită)
 • Descoperirea (perforarea) ulcerelor (stomacului, intestinului) sau a organelor inflamate, cum ar fi bilele sau cecumul
 • Închiderea organelor goale: intestinul (ileusul), tractul biliar sau vezica biliară de pietre
 • Închiderea buclelor intestinale
 • Ocluzia sau ruptura vaselor de sânge (infarct mezenteric, anevrism aortic)
 • Leziuni ale organelor cu sângerare ulterioară
 • boli ginecologice: inflamația uterului sau ovarelor, sarcina cavității abdominale
 • otrăvire

Un abdomen acut poate fi, de asemenea, simulat de bolile care se află în afara abdomenului: atac de cord, embolie pulmonară, dureri spinale, boli urologice cum ar fi pietre la rinichi și retenție urinară.

Caracteristici, diagnostice și istorie

Un abdomen acut trebuie recunoscut cât mai curând posibil, deoarece poate duce rapid la o deteriorare care poate pune viața în pericol. În istoricul medical și examenul fizic, durerea este, de obicei, în prim-plan: aceasta poate difuza captarea întregului stomac, dar poate fi și localizată în mod clar. Acest lucru permite apoi concluzii despre organul afectat: durerea din abdomenul superior superior, de exemplu, ar corespunde bilei.

Pentru examinator, o mare importanță este rezultatul palpării tensiunii de apărare a abdomenului. Poate fi foarte discretă, dar apare și ca un stomac fragil și vorbește despre o inflamație a peritoneului (peritonită). Cu stetoscopul puteți evalua tulburările de mișcare a intestinului și puteți trage concluzii despre cauza. Humming și cooing sugerează fluiditate crescută, sunete sunete și picături de etanșeitate sau ocluzie (ileus). "Tăcerea morții" pentru epuizarea sau paralizarea intestinului (ileus paralitic).

Simptome comune concomitente

Greața și vărsăturile sunt simptome concomitente comune în sensul durerii reflexe, de exemplu colică (biliară, rinichi), inflamație (apendicită) sau ileus. În acest din urmă caz, creșterea paraliziei intestinului poate duce, de asemenea, la o revărsare. Vomitul în sine furnizează informații despre localizarea ocluziunii (bilă, conținut intestinal mic, fecale).

Simptomele comune de însoțire sunt și comportamentul scaunului și al vântului.

Investigatii la nivelul abdomenului acut

Alte instrumente folosite în mod obișnuit sunt:

 • laborator
 • Ecografia abdomenului
 • Radiografia abdomenului și a toracelui
 • calculat
 • endoscopie

Severitatea, combinația și ordinea apariției simptomelor fac posibilă restrângerea cauzei abdomenului acut și efectuarea diagnosticului.

complicații

Complicațiile depind de starea de bază. Inflamația organelor conduce la moartea țesutului, după acumularea secreției, de asemenea, la o perforare (perforare) și împrăștierea germenilor în cavitatea abdominală, cu peritonită ulterioară. Dacă infecția se extinde necontrolată în organism, se numește o sepsis, care poate pune viața în pericol.

Închiderea buclelor intestinale, precum și ocluzia vaselor de sânge previne sângele și, prin urmare, aprovizionarea cu oxigen a districtelor de țesut corespunzătoare, astfel încât acestea să moară. Sângerarea asociată cu rănirea sau cu un vas rupt poate fi fatală cu un șoc de pierdere a volumului pentru pacient.

Tratamentul abdomenului acut

Ea are loc în funcție de gravitatea bolii. Dacă există peritonită cu starea generală precară, cu sau fără semne de circulație instabilă (scăderea tensiunii arteriale, ritm cardiac rapid), abdomenul trebuie deschis într-un timp foarte scurt, iar cauza trebuie căutată și tratată corespunzător. Dacă circulația este stabilă, durerea se schimbă, iar implicarea peritoneului este scăzută, o clarificare mai precisă a cauzei simptomelor poate fi făcută în primul rând.

Pentru unele diagnostice este posibil și tratamentul conservator, de exemplu, pancreatită, diverticulită, colecistită. Pacientul rămâne sobru până când indicația chirurgicală este exclusă. El / ea primește un acces venos prin înlocuirea fluidului și medicamentul poate fi injectat.

Măsuri preventive

Boala de bază a abdomenului acut determină măsurile preventive respective. Pentru mulți, cu toate acestea, nu sunt cunoscute.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul