Obesitas - therapie en behandeling

Als het overgewicht het gevolg is van een ziekte, moet het eerst worden behandeld. Anders overgewicht en obesitas, volgens de medische richtlijnen om tegen te gaan met een therapie. Hoe de richtlijnen eruit zien, wordt uitgelegd in het volgende artikel.

Medische richtlijnen

 • Bij een BMI vanaf 30 (obesitas of obesitas permagna)
 • Bij een BMI van 25 (overgewicht), als er andere factoren zijn:
  • Al follow-up ziekten zoals hypertensie (hypertensie)
  • Appeltype (verdelingspatroon van de buikvet)
  • Ziekten die verergeren door obesitas
  • Veel leed van de betrokkene

Belangrijk voor obesitas: dieet en lichaamsbeweging

Overgewichtstherapie is echter alleen succesvol als de persoon gemotiveerd is en al actief samenwerkt met de therapeut. De doelen van de therapie moeten realistisch zijn - beter eerst om het gewicht te stabiliseren of lager te zakken dan direct om naar het normale gewicht te streven. Anders zijn frustratie en vroegtijdige overgave onvermijdelijk ondanks de start van de behandeling.

Doelstellingen van therapie voor obesitas of obesitas permagna zijn:

 • Afvallen: afhankelijk van de mate van zwaarlijvigheid en eerdere vetinname, is een gemiddeld gewichtsverlies van 5-8 kg per jaar realistisch.
 • Houd het lichaamsgewicht op lange termijn stabiel
 • Optimaliseer gewoonten met betrekking tot dieet en lichaamsbeweging; leer wat gezond is
 • Verlaag of voorkom andere risicofactoren en gevolgen
 • Verhoog de kwaliteit van het leven
 • Verminder uitval op het werk
 • Versterk het zelfvertrouwen en stressmanagement

Om af te vallen, zou de dagelijkse hoeveelheid energie ongeveer 500-800 kcal onder de verkoop moeten liggen. Dit energieverbruik in rust (GU) is afhankelijk van het lichaamsgewicht, het geslacht en de leeftijd en varieert volgens BMI. Dazu beveelt regelmatig drie tot vijf keer per week een half tot een uur aan lichamelijke activiteit aan voor gewichtsbehoud; om af te vallen, is minstens vijf uur lichaamsbeweging per week (equivalent aan ongeveer 2500 kcal) noodzakelijk. Een gedragsondersteuning helpt ook veel mensen om af te vallen.

Obesitas: therapie door medicatie

Verdere maatregelen in de context van een therapie moeten in het beste geval onder medisch toezicht worden uitgevoerd. Zogenaamde eetlustremmers hebben herhaaldelijk bijwerkingen getoond en worden meestal uit de markt genomen in Duitsland (bijvoorbeeld sibutramine, rimonabant).

Momenteel verstoort de enige goedgekeurde werkzame stof Orlistat (Xenical®) de vetinname van het voedsel, dat bijgevolg onverteerd opnieuw wordt uitgescheiden via de ontlasting - samen met in vet oplosbare vitaminen. Deze voorbereiding kan tijdelijk zinvol zijn, als de basistherapie alleen niet voldoende succes heeft - maar slechts tijdelijk en zo mogelijk onder medisch toezicht.

Andere geneesmiddelen die herhaaldelijk worden geprezen of als eetlustremmer worden gebruikt (bijvoorbeeld diuretica, groeihormonen, amfetaminen, schildklierhormonen) zijn niet geschikt of zelfs gevaarlijk voor de behandeling van obesitas.

Therapie door bariatrische chirurgie

Vooral bij obesitas met obesitas of obesitas van klasse II en andere ziekten zoals diabetes (diabetes) zijn tijdens de behandeling chirurgische maatregelen beschikbaar. In dit geval worden zuiver beperkende procedures (maagband, maagverkleining) onderscheiden van gecombineerde methoden waarbij bovendien het metabolisme van het voedsel wordt beperkt (via gastro-intestinale bypasses). Deze laatste worden meestal alleen gebruikt in zwaarlijvigheidspermagna's met een BMI groter dan 50. Indien mogelijk wordt laparoscopische chirurgie uitgevoerd, omdat de mate van complicatie hoger is bij een open abdominale incisie.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter